Az akkumulátor hosszú életének titka :-)

Néha előfordul, hogy a vásárlók olyan problémával keresnek meg bennünket, hogy már nem bír ki annyit az akkumulátor a kisautóban mint új korában. Ez a probléma főleg tél után szokott előfordulni, amikor a szülők újra előveszik gyermekük kedvenc elektromos kisautóját. A gyermek örül, hogy újra kocsikázni fog, viszont a kocsi nem kapcsol be, illetve alig megy el pár métert. Azért, hogy megelőzzük ezeket a kellemetlen helyzeteket és pénzt takarítsunk meg Önöknek, összeírtuk az alap teendőket, melyeket minden elektromos kisautó akkumulátorjával javallott elvégezni. Ahogyan a közmondás is mondja - amilyen az adjonisten olyan a fogadjisten, és ez az akkumulátorok esetén sincs másképp.

Mit is jelent az SLA akkumulátor?

Az SLA (Sealed-Lead-Acid) karbantartásmentes, zárt, zselés akkumulátor. Nem tartalmaz folyékony halmazállapotú elektrolitot, így a vásárló bármilyen pozícióban használhatja. Nagy előnyük az egyszerű kezelhetőség, alacsony ár és a hosszú élettartam (amennyiben megfelelően vannak használva).  

Töltés

Sose használjon az eredeti töltőtől eltérőt. Ezek a töltők teljesen automatikusan működnek. A töltési idő 6 - 8 óra, amennyiben az akkumulátor teljesen le van merülve. Nem ajánlott az akkumulátort teljesen lemeríteni. Töltse fel a kisautó akkumulátorát minden hazsnálat után, illetve legalább egyszer egy hónapban, amikor a kocsi nincs használva (pl. télen). Saját autóját se hagyná télen sokáig állni beindítás nélkül. Általános szabály, hogy minél kevésbé lemerült az akkumulátor az újratöltés előtt, annál több töltési ciklus (feltöltési és kisütési) érhető el.

Példaként az általánosan megadott töltési ciklusok az SLA akkumulátorokra a következők:

⦁ 50%-os lemerültség utáni töltés - 600 ciklus
⦁ 100%-os lemerültség utáni töltés - 300 ciklus
⦁ 30%-os lemerültség utáni töltés - egész 1400 ciklus

Ezek a paraméterek természetesen ideális körülmények közt érhetők el - környezeti hőmérséklet (20 - 25 °C), ideális páratartalom, helyes töltés.

Vplyv hlbky vybitia SLA baterie na pocet cyklov

Raktározás

Ne raktározza a kisautót kültéren, ahol eshet rá az eső, havazhat, illetve nagy az éves hőingadozás. A kisautót mindig teljesen feltöltött akkumulátorral tárolja.  Önkisüléssel kb. 3%-ot  strate na kapacite, preto je dobré pri dlhodobom skladovaní nabíjať autíčko raz za mesiac. Vybitá batéria zamrzne už pri teplote -1°C, nabitá zamŕza pri -15°C.

Végezetül összefoglaljuk az alap tudnivalókat, melyek betartásával ki tudja hozni a maximumot a kisautó akkumulátorjából:

1. Az akkumulátort legalább egyszer egy hónapban töltse fel, főleg a téli hónapokban (mindegy, hogy az autó volt e használva vagy sem).

2. Az akkumulátort minden használat után töltse fel (mindegy, hogy 2 órát vagy 20 percet volt a kisautó használva).

3. Ne használjon más fajta töltőt mint az eredeti.

4. A kisautót mindig teljesen feltöltött akkumulátorral tárolja.

Reméljük, hogy a cikkünk segít minél tovább élvezni a tőlünk vásárolt elektromos kisautót, illetve elektromos kismotort.

Sok boldog kilométert kívánunk.